Artık çalışmak istemiyorum!
Sabah erken saatler ve günlerden Pazartesi.
BİP! BİP! BİP!
Sevimsiz bir şekilde çalan alarm
Yatakta yuvarlanırken inlersin, gürültüyü durdurmak için çalan her neyse o cihaza vurursun. Yapmak isteyeceğiniz son şey işe gitmek. Uyumayı ve evde kalmayı tercih edersin, ama neden?
Belki aylardır bu şekilde hissediyorsunuz ve sürekli “Bugün işe gitmek istemiyorum” diye düşünüyorsunuz. Sigarayı bırakma fikri aklınızdan geçti ancak bunun doğru seçim olup olmadığından emin değilsiniz. Sonuçta, çalışmak istememek mutlaka işi bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor, değil mi?
Çalışmak istememek normal bir duygudur ve sıklıkla tükenmişlikten, destek eksikliğinden veya ilgi kaybından kaynaklanabilmektedir. Hatta aynı şeyleri tekrar tekrar yapmaktan yorulduğunuz için çalışmak istemeyebilirsiniz.
Ara sıra çalışma havasında olmamak tamamen normaldir. Bazen uyanırsınız ve sadece yatakta kalmak istersiniz; anlıyoruz! Ancak sürekli olarak motivasyonsuz hissediyorsanız ve işe gitmekten korkuyorsanız, bu altta yatan bir soruna işaret ediyor olabilir. Çoğu zaman insanlar tükenmişlik, ilgi eksikliği veya aynı rutinden kaynaklanan yorgunluk nedeniyle çalışmak istemezler.
“Para birçok insan için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Oluşabilen ekonomik değer bozulmaları sonucu değerinizin karşılığını alamıyor ve işyerinde motivasyonunuzu korumakta zorlanabiliyorsunuz.’’ Bu da önemli ve bir başka etken olarak karşınıza dikilebilir.
Bazen hepimizde ortaya çıkabilen bu duygunun, bugünün çalışma yaşamında oldukça fazla olarak ortaya çıktığını görebilmekteyiz.
Daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olmanın önemi ne kadar vurgulansa azdır. Sürekli çalıştığınızda kendinize ve sevdiklerinize zaman ayıramadığınız dönemler iş yaşamınızda oldukça fazla olabilmektedir.
İş yaşamında insan kaynakları yönetiminde çoğu zaman bir takım anket türü araştırmalar yapılır ve ilginç sonuçlara ulaşılabilir. Bunlardan birinde yapılan araştırmaya göre çalışanların işe gitmek istememelerinin büyük nedenlerinden birinin de yaptıkları işten hoşlanmamalarıdır. Çalışanlar, işleri konusunda tutkulu olmayabilirler veya beceri ve yeteneklerini tam potansiyellerine kadar kullanamadıklarını hissedebilirler. Böyle bir duygu çalışanları bir adım geri çekerek doğru bir alanda mıyım sorusunu sorabilirsiniz.
Bazı iş arkadaşlarınızdan hoşlanmamanız son derece normaldir. Aslında bu oldukça kaçınılmazdır. Ancak iş ilişkileri iş performansınızı etkiliyorsa nedenini anlamak ve çözüm üretmek zorunda kalabilirsiniz. Belki onlarla bazı sınırlar koymanız veya daha iyi anlaşmanın bir yolunu bulmanız gerekecektir.
Şunlarında duygularınızı yönettiğini görebilirsiniz.
İş arkadaşlarınızdan hoşlanmıyorum duygusu ön plana çıkabilmektedir.
Bunun muhtemelen iki nedeni vardır: ya berbat insanlardır ya da şirket kültürü kötüdür. Eğer durum kişiselse, durumla baş etmeye çalışmaktan başka yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ancak sorun şirket kültüründeyse bu konu önemli bir sorun olarak sizi baskılayacaktır.
Bu ve benzeri nedenler, bazen maaş, bazen yol şartları, bazen ruh haliniz, bazen dış çevre koşulları ve bazen de bireysel düşünce baskıları ile iş yaşamında ‘’Artık işe gitmek istemiyorum, ben hep çalışmak zorundayım mı? ‘’ düşüncesi sizi yaşamda önemli birçok değeri kaybetmenize neden olabilmektedir.
İşte bu yüzden rutininizi değiştirip formda kalmanız önemlidir. Sağlıklı ve mutlu olduğunuzda daha iyi çalışabilir ve daha üretken olabilirsiniz.”
Çalışmaktan yorulduğunuzu hissetmek ve işinizle ilgili tutumunuzu değiştirmek için şu stratejileri izleyebilirsiniz:
Motivasyon eksikliğinizin özellikle işinizle bağlantılı olduğundan emin olmak için genel zihinsel sağlığınızı değerlendirmek için biraz zaman ayırın. Akıl sağlığı desteğine ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, duygularınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda tavsiye almak için güvendiğiniz bir arkadaşınıza, aile üyenize veya danışmanınıza ulaşmayı düşünün.
Neden çalışmak istemediğinizi belirlemeye çalışarak ne tür değişiklikler yapmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. İşe gidip gelmenizden iş arkadaşlarınıza kadar işe gitmenin en sevmediğiniz kısımlarını düşünün ve belirli çözümler için beyin fırtınası yapın.
Çalışmak zorunda olmasaydınız zamanınızı ne yapacağınızı düşünün. İdeal programınızı hayal etmek, temel değerlerinizi ve bunları kariyerinize dahil etmenin yollarını belirlemenize yardımcı olabilir.
Yorgun olduğunuzda ve çok çalıştığınızda işe gitmenin olumsuz yönlerini düşünmek kolaydır. Gün ve hafta boyunca molalar için zaman planlayarak sınırları belirleyin ve kişisel zamanınızı koruyun.
Küçük, olumlu alışkanlıkları iş rutininize dahil etmek, işe bakış açınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Mevcut işinizde mutlu ve motive olabileceğinizi düşünmüyorsanız farklı kariyer seçeneklerine bakmayı düşünün.
İşten sonra kendinize küçük ikramlar vermek veya en sevdiğiniz hobiye kendinizi kaptırmak, kişisel mutluluğunuzu işyerindeki başarınızla yeniden bağlantılandırmanıza yardımcı olabilir.
Motivasyonunuzu yeniden kazanmakta zorlanıyorsanız ve kendinize zaman ayırmaya gücünüz yetmiyorsa, arkadaşlarınız ve ailenizle duygularınız hakkında iletişim kurun. Kişisel destek sisteminiz yeni fırsatlar bulmanıza ve kişisel sorumluluklarınızı yerine getirmenize yardımcı olurken aynı zamanda tükenmişlik duygularınızı da giderebilir.
Başarılı bir iş yaşamının da aidiyet duygusunun gücünden geçtiğini unutmayın.
Sevgiyle kalın,
Sinan Bayraktar İstanbul, 18 Mart 2024
No responses yet