Yapay zeka bir endüstri devrimi mi?

Yapay zekanın en çok konuşulduğu ve hatta sürekli gündemde olan zaman diliminde yaşamaya başladık.

Çünkü yaşamımızı ve geleceğimizi etkileyecek olan gelişmeler giderek insanların kullanımında kolaylaşıyor, ceplerimize giriyor ve hatta tam tabiri ile şah damarımızdan daha yakın hale geliyor.

Uzun süredir incelediğim ve değişimini gözlemleyerek nelere sebep olacağını yorumlamaya çalıştığım yapay zeka gelişiminin endüstride ve sonuç olarak satış değerlerinde neler yapabileceğini yazmaya çalışıyorum.

Otomasyondaki gelişmelerin ister harika bir haber, ister sonun başlangıcı olduğunu düşünüyor olun, bunların günümüz işletmeleri üzerinde muazzam bir etkisi olduğu inkar edilemez.

Teknik olarak bakıldığında, “ Yapay zeka, bir nevi yazılım sektörünün ikinci gelişidir. Kendi kendine karar veren bir yazılım türü olarak geliştirilmekte ve kendi kararlarını verebilmektedir. Bu tür yazılımların, programcılar tarafından öngörülemeyen durumlarda bile hareket edebildiğini gördüğümüzde endişe etmemek elde değil.

Gönüllü şekilde hizmet verdiği bilinen Future of Life Enstitüsü, geçen ay Elon Musk başta olmak üzere 1000’i aşkın teknoloji uzmanının imzaladığı bir açık mektubu yayınladı. Mektupta yapay zeka geliştiricilerinin çalışmalarını durdurması talep edildi. Özellikle AI(Chat CPT) adlı yazılımın, geleneksel yazılımların aksine daha geniş bir karar verme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyerek ‘’ yapay zeka endüstrisi hiç kimsenin, hatta yaratıcılarının bile anlayamadığı, tahmin edemediği veya güvenilir bir şekilde kontrol edemediği durumda’’ şeklinde ifade edildi. Yapay zeka için ‘her zamankinden daha güçlü dijital zihinler geliştirmek ve konuşlandırmak için kontrolden çıkmış bir yarışa kilitlenmiş vaziyette’ ifadeleri kullanıldı.

O kadar önemli hale gelmeye başladı ki, belki de ileride ve çok yakın zamanda makinelerin birbirleri ile iletişimleri başlayacak ve tüm olaylarda kontrol edilemeyen bir sürece girilmiş olacak.

İşte korkutan ve endişe ettiren gerçekler bu noktada birilerinin tedbir alması gerektiğini söylüyor.

Ama biz bu gelişimin endüstri ve satış değerleri üzerindeki etkisine kısaca bakmak istiyoruz.

Otomasyon sistemleri, müşteri yolculuğunu basitleştirmek ve satış temsilcilerine zaman kazandırmak amacıyla, satış faaliyetlerine oldukça uzun bir süredir yerleştirilmiştir. Herhangi bir yapıda olabilseler de çoğu satış otomasyonu, potansiyel müşteriler ve müşterilerle iletişime ve etkileşime odaklanır; örneğin, soğuk ve etkileşimi olmayan iletişimleri bir anlamda sıcaklaştırarak geliştirir ve yeniden etkileşim sağlayabilir.

Bu teknolojiler, bilgisayarların konuşmaları ve bağlamlarını anlamalarına ve ardından bu verileri daha önce toplanan bilgilere dayalı olarak anlamlı içerik üretmek için kullanmalarına olanak tanıdığından, Satış ve pazarlama ekipleri için oyun değiştirici ve hatta yeni oyunlar yazıcı hale gelmektedir. Özellikle karmaşık içinden çıkılamaz durumdaki satış zorluklarına yeni çözümler üretebilmekte, farklı senaryolar ile satışı kolaylaştırarak müşteri ilişkileri yöneticilerine farklı bakış açıları sağlayabilmektedir.

Müşteri ilişkileri yönetiminde senaryolar öyle farklılaşacak ki, yapay zeka algoritmaları, potansiyel müşterilerinizin ve müşterilerinizin daha eksiksiz bir resmini elde etmek için daha büyük verilerden yararlanmanıza olanak tanıyarak ve işletmenizin onları her zamankinden daha akıllı ve daha kişisel olarak tanımlamasına, nitelendirmesine ve onlarla etkileşim kurmasına olanak tanımaya neden olacaktır. Bu da daha fazla satış senaryosu ile geliştirilmiş ve gerçekleştirilmiş satışları yaratacaktır. Sonuç malum, rakiplerinize göre daha fazla satış, daha fazla kar, daha fazla yatırım ve marka bilinirliği sağlayacaktır.

Bu gelişimin yaratılan platformların artık daha önce tanınmayan verilere erişim ve analitik güç sağlaması ‘’ARAŞTIRMA’’ gelişimi sağlayacaktır.

Yapay zeka, saniyeler içinde benzersiz, insana benzer bir erişim metni oluşturarak potansiyel müşterilerinizle daha iyi ve daha ‘’HIZLI ETKİLEŞİM’’ kurmanıza yardımcı olacaktır.

Markalar, alıcılarla görüşmeleri kişiselleştirecek, dinamik reklam metinleri, bire bir e-postalar ve her bir benzersiz ziyaretçiye göre uyarlanmış uyarlanabilir web sitesi içerikleri oluşturarak ‘’KİŞİSELLEŞTİRME’’ gerçekleştireceklerdir.

İşletmeler için en önemli taraflarından biri olan ve tüm işletme yöneticilerinin sonuç değerlerinde hep var olan kavramlardan biri de verimlilik olduğundan, yapay zeka destekli uygulamalar, iş toplantıları planlayabilecek, hızlı tanıtım ve demolar ayarlayarak, toplu erişimi otomatikleştirecekler, birlikte çalıştığınız farklı programlar arasında koordinasyon sağlayabilecek ve ortak müşterilerin isteklerini otomatik olarak yanıtlayarak ‘’VERİMLİLİĞİ’’ arttıracaklardır.

Korkunç, değil mi?

Gelen kutularını incelemek, e-postaları okumak ve yanıtlar oluşturmak için harcanan tüm zamanda Otomasyon bunu sadece %5 azaltabilirse, bu zaten büyük bir avantaj olduğundan Yapay zeka gelişmeye devam ettikçe, kazanılan süre de artacaktır.

Bu sistemler, satış ekibinizden öğrenerek ve bağlamsal kuralları benimseyerek yakında kendilerini zaman içinde oluşturup optimize edebilecek. Buna karşılık, büyüyen bir bilgi tabanından okunabilir yanıtlar oluşturmak için kendi anlayışlarını ve becerilerini geliştireceklerdir.

Geleceğin satış işlerinin nasıl görüneceğini kimse kesin olarak bilemez, ancak neredeyse kesin olan bir şey var. Satışta yapay zeka söz konusu olduğunda, satış görevlileri için bir yedek değil, güçlü bir rehber görevi görür. Günün sonunda, süper hızlı otomasyon günlerinde bile hiçbir şey bir satış temsilcisi ile müşteri arasındaki kişisel ilişkinin yerini tutamaz.

Bunun yerine yapay zeka, satış temsilcilerini minimum çaba ve düşük maliyetle doğru yere yönlendirmeye yardımcı olur ve onları tekrarlayan görevlerden kurtararak işlerinin en önemli kısmına, yani anlaşmaları kapatmaya odaklanmalarına olanak tanır.

Kaliteli satış temsilcilerinin artık daha fazla görev üstleneceğini düşünmek ve bu sistemleri yönetebilen satış temsilcilerinin daha fazla talep göreceği bir satış dünyasına doğru gittiğimiz kesin.

Gün ola harman ola,

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

Sinan Bayraktar 3 Mayıs 2023

 

 

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir