Bayramlar toplumlara bir hediye midir?

Bayramlar, toplumların birlik ve kaynaşmasındaki en önemli buluşmalar olarak kabul edilir.

Tüm toplum bireyleri arasında kaynaşmayı, dayanışmayı ve duyguların açığa çıkmasını sağlar. Bayramlar ve bayrama benzeyen bu tür törenler sayesinde insanlar, birlikte hareket etme duygusunu kazanırlar ve imkânlarını başkalarıyla paylaşmaya daha çok özen gösterirler.

Dünya toplumlarının bayram ve törenlere baktığımızda görebileceğimiz en güzel anlardan biri de sevinçlerin ve mutlulukların bir arada yaşandıkları zaman dilimleri olacaktır.

Yeryüzünde yaşayan 8,5 milyar ve sayısı tahmin edilmeyen yaşamış insanların toplumsal birlikteliklerinde yaşadığı çok önemli günler vardır.

İslam toplumlarında Ramazan ve oruç sonrası yaşanan Ramazan Bayramı, yaklaşık 2 ay sonra büyük buluşma hac ile de birleşen Kurban Bayramı, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi milli kutlamalar da bir sevinç ve birleşme anlarıdır.

Kutsallıkla anılan 24 Aralıkta başlayıp yaklaşık bir hafta süren Hıristiyan aleminin Noel kutlamaları, ABD de çok önemli gün olarak tanımlanan temmuz ayındaki şükran günü, Musevi toplumlarındaki hamursuz günleri.

Bunların hepsi toplumlara verilmiş hediye anlamındadır.

Neden hediye dediğimde, yaptığım analizlerde bu sevinç yaşamanın en güzel yanının hediye kavramı ile birleştiğini görmekteyim.

Çünkü hediye, bir insanın sevildiğini belirleyen, anlamlar katan ve önemsendiğini gösteren çok önemli bir hareket olarak kabul edilir. Hediye vermek, karşıyı sevdiğini belli etmektir. Hediye vermek, önemsiyorum seni demektir.

İster dini olarak sunulmuş, ister milli olarak belirlenmiş bayram günleri toplumların sevinçlerinin üst düzeye çıkarılmasını sağlayabilecek hediyelerdir.

Tanrı tarafından dinsel olarak bir uygulama ve hediye olduğuna inanılan bu sevinç günlerinin o dine mensup kişilerin birleşmesini, yardımı, hatırlamayı ve sevgiyi artıran bir eylem olduğu görülmektedir.

Milli olarak tanımlanmış günlerde de toplumların daha sık birbirine bağlanması, değerlerine sahip çıkması ve o toplumun çimentosu gibidir.

Bizlere sağlanmış bu güzel hediyelerin değerini bilmek, onlara sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için bayramları sevgi yumağı haline getirmek, sevdiklerinize daha fazla sarılmak ve onları önemsemekle birlikte af kültürünü de hatırlamak gerekir.

Mutlu ve sağlıklı bayramlarda buluşmak üzere sağlıkla kalın.

Sinan Bayraktar

27 Haziran 2023  Kurban Bayramı Arefesi

 

 

 

 

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir