Bugüne kadar olan krizlerin çok farklı sonuçlar oluşturduğu hepimizin malumu. Özellikle internet dünyası daha fazla bilgi üretmeye başladığında gördük ki dünyadaki büyük krizler çok fazla tahribatlar yapmış, buhran adıyla kalıcı sonuçlar oluşturmuştur
Bu ve benzer durumlarda en çok işimize yarayacak olan yetkililiğin duygusal zeka olduğunu bilmemiz gerekecektir.
Genellikle krizler birçok farklı şekilde meydana gelebilir ve genellikle uyarı yapmadan ciddi darbeler vururlar.
Bu gibi durumlarda birçok büyük kuruluş acil durumlar için beklenmedik durum planları hazırlar ve ekiplerini yönetmeye çalışırlar. Burada en önemlisi bu yapılan planların çoğunun krizi atlatması için önemli bir faktör olarak görülmektedir.
Oluşan ortamlardaki duygularımızın nasıl oluştuğu ve üzerimizdeki baskıyı ne şekilde arttırdığı bilinmelidir. Krizle birlikte gelen duyguların akıllıca ele alınması çok önemlidir.
Duyguların yönetimi, duygusal liderlik ile olur.
Nedir duygusal liderlik dediğimizde en önemli bilgi olarak karşımızda duran ve bugün için bilim dalı sayılan duygusal zeka yönetimini görmekteyiz.
Duygusal olarak zeki bir lider, büyük veya küçük herhangi bir krizi, el yetkinliği olmayan birinden daha iyi idare edecektir. Duygusal Zekanın dört alanı olan, öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık ve ilişki yönetimi, her biri bir liderin daha düşük stres, daha az duygusal davranış ve daha az istenmeyen sonuçlarla herhangi bir krizle karşı karşıya kalmasına yardımcı olabilir.
Konuyu birkaç teknikle kısaca anlatmakta yarar görmekteyim
Kişisel Farkındalık
Kendi duygularınızın ve bunlarla ilgili düşüncelerinizin farkında olduğunuzda Kişisel Farkındalığı gösterirsiniz . “Bilgi ve entelektüel sermaye güçtür” sözü burada geçerlidir. Kendi duygularınızın farkında olmak o kadar önemlidir ki bu durumun sonucu, duygularınızı değil, sizi sorumlu tutar.
Kendi Kendini Kontrol Edebilmek
Duygusal zeka kontrolünde, Beynimizin “Savaş ya da kaç” bölümü olan amigdala, gerçek ya da algılanan tehditlere hızla yanıt verir ve bir kaçırma sırasında beynin planlama ve stratejiden sorumlu olan kısmını bunaltabilir. Daniel Goleman’ın Beyin ve Duygusal Zeka kitabında beyinle ilgili çok güzel bir tanımı bu konuya tam bir açıklık getirmektedir. Beynin Savaş ya da kaç bölümü olan amigdalaya beynin “kötü patronu” ve prefrontal kortekse( beynin planlama ve stratejiden sorumlu bölümü) “iyi patron” şeklinde tanımlamaktadır.
Şöyle devam eder;
Bir krizin ortasındayken, iyi patronun işe gelmesini ve kötü patron üzerinde kontrol sahibi olmasını istersiniz.
Bütün bunlar duygusal olarak daha dengeli ve etkili liderliğe yol açabilir
Bu ve benzer kontrol sistemleri beynin stratejik kontrol alanını güçlendirir ve sizi daha güçlü liderliğe doğru yöneltir.
Sosyal Bilinç
Kriz dönemlerinde insanların her birine endişeleri için empati ile yaklaşılırsa, krizi çözmek için yardımlarını alma konusunda çok daha başarılı olunacaktır. Karşı grupları anlamak, onların yaklaşımlarını hissetmek ve genel algı düzeylerini hissedebilmek için sosyal bilinç kavramı ön plana alınmalıdır. İnsanların ve sistemlerin etkilediği tüm yollar için bir toplumsal farkındalık duygusu varsa, önemli bir şeyi kaçırmadan krizle başa çıkmada çok daha iyi bir yol olacaktır.
İlişki Yönetimi
Kriz başladığında ve süregelen toplam süreçlerinde, birçok insan arasındaki birçok ilişkiyi yönetmek esas olmaktadır. İlişki yönetiminde esas olan, başkalarına ilham vermek, çatışmaları yöneterek ekip çalışmasını ve diğer yetkinlikleri kullanarak insanları arzu ettiğiniz yönde hareket ettirme yeteneğini “bir amaca uygunluk” olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla, bu yetkinliklerin her biri öz farkındalık, öz kontrol ve sosyal farkındalık gerektirir. Bilindiği gibi, insanların yetkinliklerini geliştirebilmesi zaman ve çaba gerektirecektir, ancak bunun sonucunda güzel bir ödül de sizi bekleyecektir.
Belki kriz sırasında birçok önemli konuyu çözemeyebilir veya kayıpları geri alamayabilirsiniz, ancak duygusal zeka bir sonrakini aşamasında sürecini daha net ve kayıpları az olan bir yönetim modeline de kavuşacaksınız.
Sinan Bayraktar
No responses yet